Füzesabony Város honlapja

Ebzárlat és legeltetési tilalom elrendelése Nyomtatás E-mail
hírek, információk - közérdekű információk
2017. október 03. kedd, 11:36
A Heves Megyei Kormányhivatal Füzesabonyi Járási Hivatalának Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya illetékességi területére 2017. október 02-től 2017. október 23-ig terjedő időszakra ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el.

Az illetékességi területen Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az ÉFÁT/362/2017. iktatási számú utasításával Heves megye teljes területén is elrendelte a vadon élő húsevők (rókák) őszi veszettség elleni orális immunizálását.

A vakcinás csalétek kiszórását - a bevált gyakorlat szerint - repülőgépről végzik. Az élő vírussal érintkező házi húsevők a Nemzetközi Járványügyi Hivatal (OIE) állásfoglalása szerint "veszettség fertőzöttségre gyanúsnak" minősülnek.

Csalétkes vakcinát lakott területekre vagy azok közvetlen környékére nem szórnak.

A 164/2008. (XII.20.) FVM rendelet 8. § (5) bek. a járási főállatorvost a rendelkező részben megfogalmazott zárlati intézkedések megtételére kötelezi.

A zárlat szabályai a következők:
164/2008. (XII.20.) FVM rendelet 12. §
(2) Az ebzárlat tartama alatt -
a) tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek;
b) kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni;
c) a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.
(3) Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező
a) vadászebek,
b) fegyveres erők és fegyveres testületek ebei,
c) katasztrófa-mentő ebek,
d) a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a (2) bekezdésben foglalt korlátozás alól.
(5) Az ebzárlat alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára. Az állat hatósági megfigyelése az ebzárlat esetleges meghosszabbítása esetén sem tarthat kilencven napnál tovább. Amennyiben a kóborló eb vagy macska veszettség elleni oltottsága nem állapítható meg, és az állat befogása, illetve hatósági megfigyelése nem oldható meg biztonságosan, az állatot a járási főállatorvos határozatára járványügyi intézkedésként az állatvédelmi előírások megtartásával le kell ölni.

Az időközben fellépő állategészségügyi veszélyt, rendellenességet, a mintaküldésből adódó kérdéseket az Élelmiszerlánc-biztonság és Földhivatali Főosztálynak, az esetleg felmerülő humán egészségügyi problémát az illetékes egészségügyi szolgálatnak rövid úton jelentse.

A 2008. évi XLVI. törvény 63. § (1) (b) értelmében élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot kell kiszabni azzal szemben, aki az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv hatósági tevékenységét akadályozza, intézkedését figyelmen kívül hagyja.


További információ:

Ebzárlat és legeltetési tilalom Heves megyében
Felhívás! Veszettség elleni védekezés
 

Hírdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pályázatok


I. Legyen TÁNC!!! Fesztivál


KEOP-5.7.0/15-2015-0284
Teleki Blanka Általános Iskola
épületének korszerűsítése

EFOP-3.9.2-16-2017-00012
Építs jövőt! Új esély program
Füzesabony és térsége

EFOP-1.2.11-16-2017-00048
Életpálya ösztönzés Füzesabonyban

EFOP 1.5.3-16-2017-00051
Építsünk együtt jövőt!
Közösségerősítés
Füzesabony térségében

KÖFOP-1.2.1-VEKOP-16-2017-01067
Füzesabony Városi Önkormányzat
ASP központhoz való csatlakozása